by aira


Årets studieresa gick som bilden ovan visar till Tysklands största stad Berlin. Resan har planerats under flera månader och det hängde lite på håret om vi överhuvudtaget skulle komma iväg - och orsaken - vulkanen på Island. "Eyjafjallajökull". Men som tur var hann askmolnen dra förbi och resan blev av precis som planerat.

Måndag morgon den 3/5 var det dags. Samling på Språngbrädan kl.9.00 som vanligt, förutom det att arbetet inte riktigt blev det vanliga. Alla dök hur som helst upp i tid, lite spända och förväntansfull på det som komma skulle. Som vanligt var det Busspojken som kom och hämtade oss för avfärd mot Arlanda kl.11.00. Resan till flyget, incheckning och avresan flöt på utan missöden förutom en liten försening av planet på en halvtimme. Väl framme på flygplatsen i Berlin ställdes vi inför den första funderingen - skulle Susannes planerande transporter fungera - lite oroligt kändes det. Vi hade detta år tänkt oss att bara utnyttja allmänna kommunikationsmedel och farhågor fanns nog hos en del att det skulle kunna vara lite besvärligt.



Men planeringen höll, bussen stod där precis som det var tänkt och det skulle visa sig att det var ett bra beslut att åka kollektivt. Tåg, buss och tunnelbaneresorna fungerade otroligt smidigt hela veckan. Vet man var man ska, och tar reda på lite i förväg, så är det lätt som en plätt. Klockan hade nu blivit rätt mycket när vi väl kom fram till vårt hotell - som förövrigt var ett charmigt litet pensionat, väldigt centralt och med en ägare som faktiskt pratade flytande "SVENSKA". Resdagen avslutades med ett gemensamt besök på en italiensk restaurang och en kortare promenad runt Kurfurstendam och en kopp kaffe på ett mysigt litet ställe. Sedan var det sovdags, klockan hade redan hunnit bli halv 11 - en jobbig dag väntar.

Tisdag - Dag 2


Dagen startade redan 7.30 med frukost. Första utflyktsmålet på resan var det ökända koncentrationslägret Sachsenhausen i Oranienburg strax norr om Berlin. Dit skulle vi ta oss med tåg var det tänkt så vi vandrade i gemensam trupp mot centralstationen där vi utan problem hittade fram till rätt tåg. Väl framme påbörjades en rundvandring runt lägret för att läsa på, och begrunda de hemskheter som nazisterna gjort. Det är obegripligt hur sånt här har kunnat förekomma. Efter en ordentlig rundvandring under hela förmiddagen var det dags att åka tillbaka till Berlin - men först en liten lunch med hamburgare eller den tyska specialaren "currykorv".



Väl tillbaka i Berlin hanns det med lite shopping och sightseeing kring Kurfurstendam och Gedächtniskirche innan nästa anhalt som var ett besök på ett konstmuseum. Den tyska konstnärinnan Käthe Kollwitz vars konst förbjöds av nazisterna. Käthe räknas som en av de mest betydelsefulla tyska konstnärerna under 1900-talet, och besöket blev mycket lyckat och alla var överens om att teckningar och tavlor verkligen gav djupa intryck. Efter en lång dag åt vi gemensam middag och avslutade dagen med att gemensamt diskutera dagens intryck. Nu är det sent igen - 23.00.

Ondag - Dag 3


Som dagen innan var det återigen tidig frukost och utfärd på stan. Dagens mål var Berliner Tafel, Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor och förintelsemonumentet över Europas judar. Med hjälp av tunnelbana och pendeltåg begav vi oss till utkanten av Berlin för att göra ett besök hos en organisation som heter Berliner-Tafel. Där vi fick en grundlig genomgång av hur organisationen fungerade och en snabb överblick i deras lokaler. Mycket imponerande och en mycket god tanke.

Berliner Tafel är ett mat och räddning program i Tyskland som genom att samla mat från affärer hjälper hemlösa och fattiga att leva ett drägligare liv. LÄS GÄRNA MER HÄR.

Efter Tafel-besöket inhandlades en enklare lunch hos en kebabbutik. "Tyvärr" kan man väl med facit i handen säga, då en av våra deltagare råkade ut för matförgiftning med illamående och kräkningar som följd. Troligtvis av en dåligt tillagad hamburgare. "Men som en äkta Språngbrädare härdade hon ut och deltog under hela eftermiddagen - en bedrift i sig som borde ge medalj".

Efter lunch tog vi oss fram till Checkpoint Charlie för att beskåda den lilla kuren mitt i vägen som var den amerikanska gränsen mellan öst och väst. En långpromenad tog oss sen till det nyligen öppnade förintelsemonumentet för judarna. Ett tre fotbollsplaner stort område med 2711 betongblock som representerar tidigare generationers ofattbara brott mot judarna.



Därefter fortsatte promenaden via "Unter den Linden" upp till Brandenburger Tor. Många steg har tagits idag men nu har ett flertal av Berlins kulturella minnesmärken avverkats och vi återvänder till hotellet och lite fritid på stan. Kvällen avslutas denna dag för de allra flesta med indisk mat och mycket, mycket trötta fötter.

Torsdag - Dag 4


Sovmorgon och frukost kl.9.00 som var välbehövligt efter gårdagens promenader. Tyvärr var inte vädrets makter med oss. Regn och rena vinterkylan ute. Men det finns inget som kan hindra en äkta "Språngbrädare" att utföra sina uppdrag. En kort promenad till busshållplatsen och vi var på väg. Första anhalten var de östra delarna och Alexanderplatz som före muren var det största centrumet i Berlin. Efter muren blev det centrum för Öst-Berlin och här hittar man även TV-tornet som ligger bakom det jättestora Röda Rådhuset. Därefter följde en promenad i ösregnet för att ta nästa buss till det Judiska Museet. En mycket spektakulär byggnad som gick såväl i sicksack som upp och ner, mitt i den gamla östtyska bebyggelsen. Efter besöket där inne och en enklare smörgåslunch var det dags för nästa etapp, Muren.

Tåget tog oss genom de turkiska delarna av Berlin och en riktig långpromenad påbörjades över floden och fram längst muren i regnet. I ärlighetens namn ska väl sägas att i alla fall undertecknad hade lite svårt att greppa graffiti-konsten längst hela muren. Vackert och tänkvärt men samtidigt var det iskyla och ösregn.

Väl framme vid Ost-Bahnhof var vi alla kalla och blöta. Många vände hem tillbaka till hotellet för att värma sig och byta kläder för att sedan få lite tid på stan för shopping. Men en liten tapper grupp på fem personer gav sig vidare mot nya utmaningar - Berliner Unterwelten - en guidad tur i andra världskrigets bunkersystem. Detta visade sig vara ett riktigt bra val av oss som var med. Först resan fram till Gesundbrunnen genom gamla Östberlin och sedan den guidade turen i ett av de fyra luftvärnstornen i Berlin. Samtliga är för övrigt förstörda, men detta var det som klarat sig bäst. En spännande och lite farlig promenad med hjälmar på väntade och vi fick se upp för fallande stenar och djupa hål, men samtidigt fick vi en ordentlig genomgång av tysk krigshistoria och det tyska rikets planer.



Torsdagskvällen avrundades sedan med en sen middag på det kända "Hard Rock Cafe" i Berlin. Förutom god mat och bra musik gavs också tillfälle att se Elvis Presleys bälte, Jimi Hendrix gitarr, U2´s gamla Trabant och en hel del andra legenders foton. En mycket lyckad avslutning på en mycket lyckad resa. ETT STORT TACK TILL ER SOM VAR MED...... Nu återstår bara att sova för att orka med hemresan. Klockan är 23.30.

Fredag - Dag 5 och hemresa.
Alla var nog uppe i tid denna dag. En del jagade ut på stan för att göra slut på sina Euros, medan andra packade sina saker. 10.00 var det dags för utcheckning och vandring till bussarna. Även så här sista dagen flöt allt på som det skulle och hemresan gick utan problem. Det är klart, ett litet orosmoment hade dykt upp - Eyjafjallajökull hade börjat kasta ur sig aska igen och vissa flygrutter var stängda. Men inte till Sverige som tur var. Klockan 18 var vi alla tillbaka i gamla Sandviken.

Slutligen ska väl återigen sägas att resan var otroligt lyckad. Vi har fått sett mängder av historiska platser, kända landmärken och nya helt enorma affärskomplex och vackra hus. Ett stort tack till er alla som varit med. Gruppen var fantastisk fast schemat var tufft, boendet var jättebra, planeringen var lyckad och visst har vi hunnit med en hel del, men sanning och säga har Berlin mycket, mycket mer att erbjuda.

Kanske en annan gång.



Lördag, Maj 8, 2010, 19:20
kommentarer 2 kommentarer 2 ( 25 visningar )

by aira
Vi ursäktar så mycket om det varit problem med vår hemsida den senaste veckan. Men det visade sig att vår lilla plats på internet skulle försvinna och därför måste sidan flyttas.

Men nu är det gjort och nu ska det fungera igen.


Lördag, Mars 20, 2010, 10:50

by aja
...nu känns det som det börjar bli hög tid att arbeta aktivt tillsammans med eleverna med Berlinresan som kommer att gå mellan den 3-7/5...det skall bli så kul att komma dit med en spännande grupp.
Torsdag, Februari 25, 2010, 13:34


Nästa

powered by pppBLOG v 0.3.11